...

NEGA DOJENČKOVE KOŽE – Kaj je priporočljivo in kaj ne 

Nov družinski član, nežno bitjece, edinstveno in neponovljivo, ki ogreje srce staršev na prav poseben način. Dom je poln pričakovanja, ljubezni in veselja. Hrkati pa se pojavijo nove skrbi in negotovosti. Ena izmed skrbi lahko predstavlja nega dojenčkove kože, saj ima le ta sloves da je nežna, mehka in popolna, zato starše lahko preseneti, da se na njej kaj hitro lahko pojavijo kožni izpuščaji ter razne nepravilnosti. Dojenčkova koža je namreč še posebej občutljiva, saj je v tem starostnem obdobju tanjša in njena zaščitna bariera kože še ni dovolj razvita. Zato je bolj dovzetna za poškodbe, infekte in razvoj ekcema. Ravno starši imajo najpomembnejšo vlogo pri tem, da lahko z ustrezno nego in izbiro pravih izdelkov doprinesejo k zdravi koži svojih otrok že od malih nog dalje. Spodaj je nekaj nasvetov o tem kaj je priporočljivo in kaj ne pri negi dojenčkove kože. 

 1. Za kopanje in nego dojenčkove kože Izberite izdelke, ki so testirani pod zdravniškim nadzorom. To so izdelki, ki so bili preizkušeni na podlagi številnih raziskav in katerih varnost in učinkovitost je zagotovljena.
 2. Prvih nekaj mesecev ne uporabljajte izdelkov, ki so odišavljeni, še bolje pa je, da se tega držite kar prvih nekaj let po otrokovem rojstvu.
 3. Izberite izdelke, na katerih je navedeno, da so hipoalergeni. Znano je katere so tiste snovi, ki ob pronicanju v kožo lahko povzročijo alergijsko reakcijo. Bolje je, da se jim izogibamo v začetnem obdobju življenja, ko kožna bariera še ni dovolj razvita.
 4. Izdelki za dojenčka naj vsebujejo olja, saj le ta dodatno nahranijo otroško kožo. 
 5. Ni priporočljivo na kožo celega telesa nanašati izključno olja v čisti obliki, saj bi le ta lahko zamašila pore ter tudi kožo ne bi navlažila, kot to lahko kreme ali losjoni. Z oljem (npr. mandljevim) nanešenim na bombažno vato, lahko očistite in hkrati nahranite kožo gub dojenčkov, ne pa celotnega telesa.
 6. Razen zaradi podiranja kupčka ali polne plenice dojenčkova koža ni umazana. Ni je priporočljivo kopati z mili prepogosto, saj s tem lahko kožo izsušimo in oslabimo njen zaščitni lipidni sloj. Dovolj je 2-3x na teden. Ostale dni, če se otrok rad kopa in zaradi večerne rutine (navajanja na dnevno nočni ritem) je dovolj, da ga kopamo samo z vodo.
 7. Uporabljajte sindet mila ali oljne gele za tuširanje namenjene občutljivi koži.
 8. Otroško kožo med umivanjem ne drgnite premočno in tudi po umivanju je ne premočno brisati z brisačami. 
 9. Otroka namažite z izbranim negovalnim izdelkom čimhitreje po umivanju. Takrat ima koža največjo možnost absorbiranja in s tem krepitve kožne bariere. 
 10. Najbolj priporočam izdelke, ki so sicer namenjeni tistim, ki imajo atopijski dermatitis. Le ta so namreč še posebej preverjena, da suhe in občutljive kože na dražijo in jo na pravi način negujejo. 
 1. Za otroke nikoli ne uporabljajte izdelkov namenjenim odraslim. Močne dišave, razne antiage sestavine (npr. retinoidi) ali izdelki proti aknam lahko bistveno poškodujejo dojenčkovo kožo.
 2. Pred uporabo otrokova in svoja oblačila operite z detergentom posebej namenjenim dojenčkovim oblačilom, brez dišav in barvil. 
 3. Ne uporabljajte mehčalca za pranje dojenčkovih oblačil prvih nekaj mesecev, kasneje pa lahko uporabite tiste, ki so namenjeni občutljivi koži otrok.  
 4. Dojenčkove kože ne izpostavljajte neposredno sončni svetlobi. Medtem ko je preživljanje časa na svežem zraku dobro za vas in vašega otroka, je občutljiva dojenčkova koža bolj dovzetna za UV žarke.
 5. Za zaščito pred soncem izbirajte UV kreme ki vsebujejo le mineralne UV filtre, vozičku pa dodajte senčnike ali dežnike, ki bodo dodatno zaščitili dojenčka pred soncem. 
 6. Preprečite plenični izpuščaj z menjavo plenic po dnevi na tri ure oz. takoj ko se dojenček pokaka. Ritko namažite z negovalno kremo. V kolikor po nekaj dneh ne bo bolje, obiščite zdravnika, saj boste morda potrebovali kreme ali mazila na recept s protiglivičnim ali protibakterijskim delovanjem.
 7. Bodite pozorni na razvoj ekcema. Ponavadi se pojavi okrog 3. meseca starosti, najprej na koži obraza in se lahko razširi drugod po telesu. Prizadeta koža je suha, pordela, luščeča. Negujte jo z negovalnimi mazili namenjenimi atopijskemu dermatitisu in ob ne izboljšanju stanja poiščite zdravniško pomoč.
 8. Če zaradi srbečih kožnih izpuščajev ne bo mogel spati, je priporočljivo postriči nohtke na kratko, da se ne bi poškodoval ob praskanju ter obleči bombažna oblačila, najbolje taka ki vsebujejo tudi rokavičke. Iz spalnice pa odstranite zavese, talne obloge, prevleke s perjem. 
 9. Če imate kakšna koli vprašanja glede kožnih izpuščajev vašega dojenčka, se obrnite na vašega dermatologa po nasvet. Nasveti lajkov lahko poslabšajo stanje na koži vašega otroka. 
 10. Čim več časa preživite s svojim otrokom, da se boste lahko z njim ljubeče povezali. Tako boste ugotovili, kaj ga najbolj umiri in mu tako lažje pomagali prebroditi kožne težave… kot tudi druge vsakdanje težave, ki jih kdaj prinese življenje 😊  

Veliko lepih trenutkov z novim družinskim članov vam želim, predvsem veliko cartanja, smeha in iskric v očeh. 

asist. dr. Tanja Prunk Zdravković, dr. med., spec. dermatovenerologije

Komentirajte

Košarica
Scroll to Top
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.