...

Zakaj so drevesa pomembna za okolje

PRISPEVEK O PROBLEMU KRČENJA GOZDOV IN NAŠI REŠITVI

Drevesa pomagajo čistiti zrak, ki ga dihamo, filtrirajo vodo, ki jo pijemo, in zagotavljajo življenjski prostor za več kot 80 % svetovne kopenske biotske raznovrstnosti. Posamezno drevo je lahko dom več sto vrstam žuželk, gliv, mahu, sesalcev in rastlin. Poleg tega gozdovi zagotavljajo delovna mesta za več kot 1,6 milijarde ljudi, absorbirajo škodljivi ogljik iz ozračja in predstavljajo glavno obrambo pred klimatskimi spremembami ter so tudi ključne sestavine 25 % vseh zdravil. Ste kdaj vzeli Aspirin? Tega zdravila ne bi bilo brez lubja drevesa!

Vse večji problem predstavlja krčenje gozdov zaradi naravnih nesreč, kot so gozdni požari, tornadi in cikloni, ter namerno krčenje gozdnih površin s strani ljudi, pogosto za širitev kmetijstva, pridobivanje lesa za gorivo ali gradbeni material, rudarjenje in naseljevanje ljudi. Zaradi vseh teh dejavnikov vsako leto izgubimo kar 15 bilijonov dreves, če karikiramo, vsako minuto je posekanih toliko dreves, da bi lahko napolnila kar 36 nogometnih igrišč! Na ta način lahko v približno 100 letih izgubimo Amazonski deževni pragozd, ki velja za ‘pljuča sveta’. Najbolj problematično pa je ravno krčenje tistih gozdov, ki pokrivajo 30 % zemeljskega površja in so ključnega pomena za skoraj vse vidike življenja. Eno samo drevo lahko absorbira iz ozračja 22kg CO2 na leto, zaradi krčenja gozdov pa so se izpusti CO2 povečali za kar 13%, kar je eden od vodilnih vzrokov za grozeče klimatske spremembe.

Ne glede na to, kje na svetu se ti izpusti povečajo, to vpliva na naraščanje temperature na vseh koncih sveta. Večni led na tečajih se tali, gladina morja se dviga. V nekaterih predelih sveta so vse pogostejši ekstremni vremenski dogodki in padavine, v drugih ekstremni vročinski valovi in suša. Tudi v Sloveniji nismo izvzeti grozečim posledicam, saj podnebne spremembe vplivajo na povečanje količine padavin, ki sprožijo poplavljanje rek ter hudourniških poplav, poleg tega se gladina morja zaradi taljenja arktične ledene plošče viša. Predvideva se, da se bo morska gladina v Evropi do konca stoletja v povprečju dvignila za 60 do 80 cm, če ne bomo naredili ustreznih sprememb. Poleg tega naj bi se zaradi dviga morske gladine zmanjšala količina razpoložljive sladke vode, saj morska voda prodira v podzemno vodo. To bo verjetno povzročilo tudi veliko večji vdor slane vode v sladkovodna telesa, kar bo vplivalo na kmetijstvo in oskrbo s pitno vodo. Spomnimo se nedavnega obilnega deževja, plazov, obilnih poplav, ki so številnim Slovencem povzročile ogromno gospodarsko škodo ter naraščanje vode v obmorskih mestih – najbrž si nihče ne želi ostati brez bivališča?! Ali videti naš slovenski bister, mesto Piran, in druga obalna mesta pod vodo? Ali živeti v pomanjkanju pitne vode?

Podnebne spremembe so zelo resna grožnja in ukrepe potrebujemo zdaj, drugače se bodo ti vplivi le stopnjevali. Vsak izmed nas lahko prispeva k obvarovanju našega planeta pred podnebnimi spremembami, tako kot vsak kamenček lahko prispeva k mozaiku in skupaj lahko veliko prispevamo v družbeno dobro. Zato smo se v podjetju EDEN d.o.o. odločili za dobrodelno akcijo in z vašo pomočjo ponosno podpiramo mednarodno neprofitno organizacijo OneTreePlanted, ki skrbi za sajenje dreves na več področjih sveta s pomočjo aktivistov, ki drevesa sadijo in podjetij, ki te projekte financiramo. Od leta 2014 do konca leta 2022 je organizacija One Tree Planted posadila več kot 91.543.657 dreves v več kot 78 državah po vsem svetu. Naš skupen cilj je zmanjšati izpuste CO2 in omiliti podnebne spremembe, ki vplivajo na številne vidike našega življenja.

Z nakupi v naši spletni trgovini ter uporabi naših medicinskih storitev tudi vi prispevate k temu, da bo naš planet bolj varen, saj ob vsakem nakupu nad 100 eur v vašem imenu posadimo drevo v Amazonskem pragozdu. Kot dokazilo o posajenem drevesu prejmete certifikat, ki ga lahko s ponosom pokažete. S skupnimi močmi gradimo lepši svet in skrbimo za naš planet. Hvala vam, ker ste del te trajnostne zgodbe z Derma Eden. 

Komentirajte

Košarica
Scroll to Top
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.