...

Mixini nasveti dermatologinje

Kakovostna nega kože je ključnega pomena za ohranjanje njene zdravosti in vitalnosti. V svetu dermatologije, strokovnjaki kot je specialistka dermatologije Tanja Prunk Zdravkovič, dr. med.,  raziskujejo in razvijajo smernice ter nasvete za optimalno skrb za kožo. V tem članku bomo raziskali nekaj ključnih vprašanj o negi kože, na katera je odgovarjala prav gospa Prunk Zdravkovič.

Kakšna je razlika med dehidrirano in suho kožo?

Suha koža je tip kože, ki proizvaja manj sebuma, kot normalna ali mastna koža. Dehidrirana koža pa je dodatno izsušena koža zaradi zunanjih dejavnikov, ne glede na tip kože.

Kako koži povrniti navlaženost in kako se najbolje skrbi za dehidrirano kožo?

Nivo vlažnosti pri dehidrirani koži povečamo z redno uporabo kvalitetnih vlažilnih sredstev v serumih, kremah, losjonih. Najbolje je, če jih vključimo v redno vsakodnevno jutranjo in večerno nego, še posebej, če jih uporabimo takoj po umivanju, da v koži zadržimo vlago.

Kaj je vzrok dehidrirane kože?

Vzrok je povečana transepidermalna izguba vode, npr. zaradi visokih temperatur, uporabe klimatskih naprav in ogrevanja v zaprtih prostorih, slabe prehrane, onesnaženega zraka in izpostavljenosti UV svetlobi.

Zakaj je pomembna nočna nega za dehidrirano kožo?

Ponoči ima naša koža največjo moč absorbiranja, zato lahko to lastnost izkoristimo v naš prid in z nočno nego intenzivneje navlažimo kožo.

Kateri so najpogostejši znaki dehidrirane kože?

Dehidrirana koža izgleda pusto, ob njej imamo lahko občutek zategovanja, suhosti, tudi srbenja. Dehidrirana koža je tudi bolj občutljiva in hitreje pokaže znake staranja, kot so gube in povešena koža.

Katere sestavine iskati v izdelkih za vlaženje?

To so v prvi vrsti izdelki, ki vsebujejo hialuronsko kislino, saj ima le ta sposobnost zadržati 1000x večjo maso vode od svoje, kot tudi izdelke ki vsebujejo glicerin, maščobne kisline, ceramide…

Zakaj bi morali ljudje z mastno kožo le-to tudi navlažiti?

Čeprav mastna koža ni suha, je prav tako lahko dehidrirana zaradi zunanjih dejavnikov in jo je potrebno redno vlažiti.

Zakaj je pomembno uporabljati serum za dehidrirano kožo?

Če želimo kožo kar najbolje hidrirati, je potrebno pred nanosom kreme za obraz, uporabiti tudi serum, saj le ta vsebuje močneje koncentrirane sestavine in tako intenzivneje hidrira.

Zakaj je koža pozimi bolj dehidrirana?

Pozimi smo še toliko bolj izpostavljeni zunanjim dejavnikom, ki kožo dehidrirajo, kot so npr. močan veter, ogrevanje v zaprtih prostorih, tudi slabša prehrana, onesnaženost zraka.

Ali normalni tip kože potrebuje vlaženje kože in zakaj?

Tudi normalen tip kože je lahko dehidriran zaradi zunanjih dejavnikov, in v tem primeru vsekakor potrebuje hidracijo.

Odgovarja, Tanja Prunk Zdravković, dr. med., specialistka dermatologije

Članek je bil objavljen na Okroglitrebuscki.si 
Do članka lahko dostopate tukaj.

Komentirajte

Košarica
Scroll to Top
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.